Можем да пътуваме спокойно и без ковид-ограничения и документация до едва

...
Можем да пътуваме спокойно и без ковид-ограничения и документация до едва
Коментари Харесай

Пътуваме без PCR-тест само до 4 страни от Европейския съюз

Можем да пътуваме умерено и без ковид-ограничения и документация до едвам четири страни в Европейския съюз ( Европейски Съюз ), предавв уеб страницата на Министерството на външните работи.

За да прекараме ваканцията си в някоя от останалите 22 страни членки, ще се наложи да си създадем PCR или антигенен тест, да предоставим уверение, че сме преболедували COVID-19, или да разполагаме със документ за имунизация.

Сред страните, които дават " зелена светлина " за туризъм на своя територия, са Испания, Белгия, Румъния и Нидерландия. Ако сме решили да прекараме своята почивка в Испания или Белгия, обаче наложително би трябвало да попълним PLF формуляр 48 часа преди идването си, в който вписваме свои персонални данни, информация къде ще отседнем по време на престоя си, а също и такава по отношение на имунизационния ни статут.

Именно той се оказва повсеместен „ паспорт “ за 14 страни в Европейски Съюз - Австрия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Швеция, Германия, Гърция, Естония, Италия и Кипър. Впечатление прави, че в част от тях можем да пътуваме още след първата доза от определената от ваксина

От 1 юли на територията на Европейски Съюз влезе в действие Зеленият дигитален документ, който ще съдържа информация дали обещано лице е имунизирано против ковид, преболедувало ли e болестта и дало ли е негативен резултат от Коронавирус тест. Предвидено е той да съдържа QR код с дигитален автограф за отбрана против подправяне. Всички органи, издаващи документа, разполагат със собствен личен ключ за дигитален автограф. За да могат те да бъдат тествани в целия Европейски Съюз , от Европейската комисия (ЕК) основават профилиран портал.

Така да вземем за пример в Хърватска дават съществени специфики за периодите, които би трябвало да спазим при влизане в страната с двудозова ваксина. След " Пфайзър ", " Модерна " или " Гамалея " в страната може да се влезе сред 22-рия и 42-рия ден от първата доза, а след " Астра Зенека " - сред 22-рия и 54-ия ден от слагане на първата доза. В случаите, когато са сложени 2 дози или една от " Джонсън и Джонсън ", е неотложно да са минали 14 дни от слагането на имунизацията.

Същото се отнася и за Чехия, където при положение на ваксина от две дози би трябвало да са минали най-малко 22 дни и най-много 3 месеца от датата на слагането на първата игла. В Португалия пък ще одобряват и туристи, които разполагат с негативен резултат от тест за увеличаване на нуклеинова киселина. Границите на 14-те страни могат да бъдат преминати и след показване на негативен Коронавирус тест или документ за преболедуване.

Почивката в 7 страни - членки на Европейски Съюз - Полша, Малта, Дания, Ирландия, Латвия, Литва и Люксембург, пък ще бъде допустима само след даването на негативен резултат от PCR или антигенен тест.

В случай че откажем да се подложим на някое от проучванията, полските управляващи ще ни слагат под 10-дневна карантина. Ако пък сме решили да прекараме своята лятна отмора в Ирландия, ще би трябвало да се „ въоръжим “ с негативен резултат от PCR тест. В противоположен случай подлежим 14-дневна хотелска карантина, ако откажем да отседнем и в някое от Коронавирус местата за настаняване, подлежим на санкция от 2500 евро или шест месеца затвор. Пътниците, които се постанова да прекарат 2 седмици в изолираност в хотел, следва да си създадат предварителна резервация за настаняване в избраните карантинни хотели и да заплатят престоя си сами още преди настаняването. Най-сериозни се оказват здравните условия в Унгария, където към момента не може да се пътува за туризъм, а само по неотложни аргументи.

От през днешния ден България също вкарва нови правила за влизане у нас. Служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров разгласи през вчерашния ден, че страните ще бъдат разграничени на няколко зони по отношение на заболеваемостта - алена, оранжева и зелена. Той посети граничния пункт Калотина ден преди инспекцията на имунизационните документи да стартира да се прави и с читател. “Списъкът на страните ще се обновява един път седмично тъй че хората да имат предвидмост, да не е както беше до момента - министърът издава една заповед и споделя от на следващия ден тези страни по този начин, пък другите по този начин ", разяснява той.

Междувременно организации, представляващи най-големите самолетни компании и летища в Европа, се притесняват, че неприятната съгласуваност при въвеждането на европейския Коронавирус документ ще докара до безпорядък по летищата, а пасажерите ще чакат с часове на опашки, предава Ройтерс.

Международният съвет на летищата, организацията " Авиокомпании за Европа " и Международната асоциация за въздушен превоз считат, че единственият метод да бъдат избегнати големи опашки и закъснения през пика на летния сезон е имунизационните документи и пътническите формуляри да бъдат обработвани отдалечено, преди пасажерът да дойде на летището. Сред останалите им оферти е инспекциите да се вършат единствено в страната, от която екскурзиантът потегля, а не в тази, в която идва. Националните държавни управления пък би трябвало да дават съоръжение за четене на кюар кодовете.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР